Festival národnostných menšín

19.08.2015 16:33
V priestoroch Mestskej scény sa v piatok 12. septembra stretli desiatky ľudí rôznych národností, ktorých domovom sa stalo mesto Martin.
Multikultúrne podujatie v rámci projektu „Včera – dnes“ s finančnou podporou Úradu vlády SR všetkým vytvorilo jedinečný priestor na vzájomnú prezentáciu a poznanie sa.
 
 
 

Multikultúrny program odštartovalo vystúpenie detského súboru Ruslana. Bulharské piesne zaspievala Teodora Zacharová,vystúpili deti z nemeckej materskej školy, nemecký súbor z Hornej Štubne, DFS Turiec, Tanečný klub Deep, rómsky tanečný súbor Somnakune čhavore, Javorové husle a svoju činnosť predstavili i zástupkyne českého a poľského spolku. Pozdravy všetkým odovzdali študentka z USA, študent z Brazílie, Chile, Mexiko, zástupca z Británie ale i budúci lekári, dnes študenti JLF UK z Nórska a Portugalska.

" Aj my sme tu doma" !!!!

"Tento rok oslavujeme 20.výročie prijatia zákona o meste Martin ako o Centre národnej kultúry Slovákov. Národná hrdosť sa dá prejaviť rôznymi spôsobmi. Napríklad prázdnym búchaním sa do pŕs a nenávisťou k iným. My sme dnes ukázali, že Martin je moderné, multikultúrne mesto, v ktorom ľudí neposudzujeme podľa národnosti, náboženstva alebo farby pleti. Otvoril som nultý ročník festivalu národnostných menšín, na ktorom sa zúčastnilo 18 menšín !!! Ukázali sme, že my nemusíme byť zakomplexovaní. Práve naopak, ukázali sme, že si ako väčšinový národ vieme vážiť národnostné menšiny, ktoré nás obohacujú svojou kultúrou, jazykom, kuchyňou....... Som rád, že po dnešku si mohli všetci povedať - " Aj my sme tu doma" !!!!", povedal Andrej Hrnčiar primátor mesta Martin.

Prezentačné stánky

Menšiny prestavili aj typickými výrobkami a dobrotami. Česi ponúkali moravské koláče, nechýbala prezentácia výšiviek a maďarská klobása, poľský časopis a krowky, nórske wafle, portugalské koláčiky, ruské matriošky, občianske združenie Marginal rozprávalo o živote migrantov a pieklo tradičný chlieb a samozrejme k dispozícii boli i propagačné materiály o Martine a Turci.

Ďalšie pokračovanie

Pilotný festival má veľký potenciál prerásť do tradičného každoročného podujatia, pretože menšiny žijúce v Martine prejavili veľký záujem. Podujatie venované 20. výročiu uzákonenia titulu mesta Martin ako centra kultúry Slovákov ukázalo, že chceme prezentovať nie len svoju kultúru a umenie, ale chceme byť otvorení a ústretoví aj k ostatným kultúram a národnostným menšinám žijúcim na Slovensku.

zdroj: https://www.martin.sk/galeria-podujatia-festival-narodnostnych-mensin-2014/gs-1877

—————

Späť


Kontakt

Materská škola, Družstevná 10, Martin

Materská škola
Družstevná 10
036 01 Martin


0434239101
0911653202



Novinky

V tejto rubrike nie sú žiadne články.